top of page
Hadrianapolis Antik Kenti - Karabük
Hadrianapolis Ancient City - Karabük
“Paphlagonia Hadrianapolis’i” olarak adlandırılan yer bugün Karabük Ä°li, Eskipazar Ä°lçe Merkezi'nin 3 kilometre batısında bulunmaktadır.
Gerçek anlamda kentte birden fazla merkez vardır. Bunlardan birinde Roma kalıntıları yoÄŸunlaÅŸmaktadır. Bu alan bir kaya yüzüne iÅŸlenmiÅŸ aedicula’sı bulunan bir kutsal alandır. Bunun dışında kentin Roma Dönemi mimari kalıntıları sınırlıdır. Erken Bizans Dönemi kalıntıları ise yoÄŸundur.
Kent içinde üç adet Erken Bizans kilise kalıntısı vardır. Bunlardan ikisi kaçak kazılar sonucu açılmıştır. Bunun dışında bir sarnıç kalıntısı hala tonozları ile ayaktadır. Kentin Roma ve Bizans dönemi mimari dokusuna ait bloklar devÅŸirme olarak ilçenin çeÅŸitli yerlerinde kullanılmıştır.
Antik yerleÅŸim özellikle üç adet kilise kalıntısının bulunduÄŸu alanda yoÄŸunlaÅŸmaktadır. Bu kiliselerin tamamı Ä°S 6'ncı yüzyıla aittirler. En erken kilise olarak hemen Eskipazar’ın 2 kilometre batısında kent çıkışında, bir mevki üzerinde inÅŸa edilmiÅŸtir.
2003 tarihinden itibaren yapılan çalışmalarda 15 x 23.5 metre ebatlarındaki kilisede dört önemli mozaik bulunmuÅŸtur. Kadın, erkek, hayvan ve meyve figürlerinin yer aldığı mozaiklerin önemli bir özelliÄŸi üzerlerinde Hıristiyan inancına göre cennetteki dört nehir “Phison”, “Geon”, “Euphrates” (Fırat) ve “Tigris” (Dicle)’in personifikasyonun ve adlarının yer almasıdır. Bu tür bir kompozisyona Anadolu’da henüz rastlanılmamıştır.
Kilise tabanındaki mozaikli alan içinde yine bir de adak yazıtı bulunmaktadır. Bu yazıtta “Sadık saray muhafızı Himerios ile pek onurlu ve deÄŸerli Valentina'nın adağıdır” ibaresi geçmektedir. Himerios adı üstüne yapılan çalışma sonucunda bu ismin bir “Skholarios”, yani bir Ä°mparatorluk muhafızı olduÄŸunu ve bu ismin filolojik ve prosografik olarak yalnızca Ä° S 6'ncı yüzyılda görüldüÄŸü fark edilmiÅŸtir. Ayrıca Himerios ile Valentina evli olduÄŸu düÅŸünülmektedir. Yalnız bu mozaik yazıtında bir verbum yoktur, bu da yazıtın devamının bir yerlerde olabileceÄŸini düÅŸündürmektedir.
Mozaikler 2003 yılında, hava koÅŸullarından etkilenmemeleri için geçici olarak özel bir örtüyle kapatılmıştır. Kilisede yapılan ayrıntılı incelemelerde fark edilen diÄŸer bir husus, atrium duvarının en alt taÅŸ sırasındaki taÅŸlardan ikisinin dış yüzünde en az 10 satırlık Yunanca yazıtın varlığıdır. Bu yazıt "damnatia memorae" ÅŸeklinde kazınmış olsa da yazılar halen seçilebilmektedir. Ayrıca kilise giriÅŸ kapısında tabana gömülü tabula ansata ÅŸeklinde bir yazıtta ‘Burada anısı azizler arasında yer alan Iordannes yatıyor’ ibaresi bulunan mermer bir yazıt mevcuttur.
The place called “Paphlagonia Hadrianapolis” is located 3 kilometers west of Eskipazar District Center of Karabük Province today.
There is more than one center in the city in real terms. Roman ruins are concentrated in one of them. This area is a sacred area with an aedicula carved into a rock face. Apart from this, the city’s Roman Period architectural ruins are limited. Early Byzantine Period ruins are dense.
There are three Early Byzantine church ruins in the city. Two of them were opened as a result of illegal excavations. Apart from this, the ruins of a cistern are still standing with their vaults. Blocks belonging to the city’s Roman and Byzantine architectural texture were used as reused materials in various parts of the district.
The ancient settlement is especially concentrated in the area where there are three church ruins. All of these churches date back to the 6th century AD. The earliest church was built on a site just 2 kilometers west of Eskipazar, at the city exit.
Four important mosaics were found in the church, measuring 15 x 23.5 meters, in the works carried out since 2003. An important feature of the mosaics, which include figures of women, men, animals and fruits, is that they include the personifications and names of the four rivers in heaven, “Phison”, “Geon”, “Euphrates” (Euphrates) and “Tigris” (Dicle), according to Christian belief. Such a composition has not yet been encountered in Anatolia.
There is also a votive inscription in the mosaic area on the church floor. This inscription states, “The votive offering of the faithful palace guard Himerios and the very honorable and valuable Valentina.” As a result of the work carried out on the name Himerios, it was realized that this name was a “Skholarios”, that is, an Imperial guard, and that this name was only seen philologically and prosographically in the 6th century AD. It is also thought that Himerios and Valentina were married. However, there is no verbum in this mosaic inscription, which suggests that the rest of the inscription may be somewhere.
The mosaics were temporarily covered with a special cover in 2003 to protect them from weather conditions. Another issue that was noticed during detailed examinations of the church was the presence of at least 10 lines of Greek inscriptions on the outer surfaces of two of the stones in the lowest row of stones of the atrium wall. Although this inscription is engraved as "damnatia memorae", the inscriptions are still distinguishable. In addition, there is a marble inscription in the form of a tabula ansata embedded in the floor of the church entrance door that reads, "Here lies Iordannes, whose memory is among the saints."
How to Go! Nasıl Gidilir?
bottom of page